Вальгус стоп – це захворювання, при якому відбувається деформація стопи дитини, знижується її склепіння і викривляється вісь. В результаті ніжки малюка виглядають х-образно, а хребет і суглоби відчувають сильне навантаження через неправильну постановки стоп. Поговоримо про симптоми і причини розвитку вальгусної деформації, а також про те, як вибрати ортопедичне взуття для дитини при вальгусі.

 

Причини і симптоми розвитку вальгусної деформації стоп у дітей

 

Основні симптоми вальгуса стоп помітні під час ходьби. Вальгусну деформацію можна запідозрити, якщо при ходьбі дитина:

наступає лише на внутрішню частину однієї або обох стоп;

незграбно рухається, а ніжки завалює всередину, через що вони з вигляду нагадують букву х

скаржиться на швидку втому і біль в ніжках;

стоптує взуття нерівномірно – внутрішня частина стесана більше, ніж зовнішня.

Помітивши такі ознаки, не поспішайте ставити діагноз самостійно, обов'язково зверніться до ортопеда. Лікар не тільки поставить діагноз, а й визначить ступінь вальгусної деформації і підбере відповідне лікування.

Причини розвитку вальгуса стоп можна розділити на дві категорії: вроджені та набуті. Вроджену вальгусну деформацію фахівець зазвичай діагностує на першому році життя дитини, коли вона тільки робить перші кроки. А ось набутий вальгус може виникнути в будь-якому віці, коли дитина вже впевнено ходить.

Основні причини розвитку вальгусної деформації стоп:

часті простудні захворювання в ранньому віці; розвиток рахіту в результаті нестачі в організмі дитини вітаміну D, кальцію і фосфору; травми стопи і гомілки, тривала вимушена фіксація стопи;
порушення ендокринної системи; надмірна вага істотно збільшує навантаження на ще не зміцнілий і не сформований опорно-руховий апарат дитини; передчасний початок ходьби, коли батьки ставлять малюка на ніжки раніше його готовності.

 

Антивальгусне взуття: критерії вибору

 

Носити звичайне взуття при вальгусі стоп, значить сприяти подальшому розвитку цього захворювання. Тим більше, що дитина з таким діагнозом в звичайному взутті буде швидко втомлюватися і скаржитися на болі в ногах при ходьбі і рухливих іграх. Тому поряд з гімнастикою і лікувальними процедурами, призначеними ортопедом, необхідно взувати малюка в ортопедичне антивальгусне взуття.

Перейдемо безпосередньо до того, як вибрати ортопедичне взуття для дитини при вальгусі стоп. Завдання ортопедичного взуття при вальгусній деформації стопи забезпечити правильну постановку ніжок, знизити навантаження на суглоби і хребет, сприяти одужанню малюка. Воно допомагає закріпити той ефект, який досягається завдяки лікувальним процедурам і масажам.

Антивальгусне ортопедичне взуття володіє такими якостями:

натуральні якісні матеріали, які дозволяють дитячої ніжці «дихати» і не потіти;

жорсткі бічні фіксатори стопи і задник для фіксації п'ятки;

міцна, але гнучка підошва зі вставками проти ковзання;

невисокий (0,5 см) широкий каблучок для гарної стійкості;

широкий носок для вільного розміщення пальчиків;

спеціальна антивальгусна устілка.

Антивальгусне ортопедичне взуття повинно повністю відповідати ніжці дитини. Не купуйте тісне взуття або на виріст, адже в такому випадку відбувається зміщення осі, елементи устілки не відповідають стопі дитини, і ситуація тільки погіршується.

купити ортопедичне взуття