Безліч різноманітної інформації на тему ортопедичного взуття, плоскостопості, його профілактики та лікування замість того, щоб прояснити ситуацію, ще більше заплутує батьків. Тому в цій статті ми вирішили відповісти на найбільш часті питання про ортопедичне взуття і плоскостопість, які виникають у наших клієнтів.

Чому лікарі часто діагностують у дітей порушення розвитку стопи?

Нагадаємо, що плоскостопість буває двох видів:

  1. Анатомічна – вроджений дефект стопи, який викликаний спадковою схильністю і, як показує ортопедична практика, зустрічається дуже рідко.

  2. Функціональна – порушення формування стопи через неправильні умови, які супроводжують розвиток дитини, за відсутності будь-яких анатомічних дефектів. Саме функціональну плоскостопість в більшості випадків діагностують у дітей ортопеди.

Це свідчить про те, що дитячий спосіб життя має істотний вплив на формування стопи і дитячого організму в цілому. Умови, які призводять до формування плоскостопості у дітей:

  • неактивний спосіб життя, рідкісні прогулянки та ігри на свіжому повітрі, відсутність необхідного спортивного навантаження;

  • травма гомілковостопного суглоба;

  • довге сидіння перед комп'ютером і телевізором;

  • ходіння по абсолютно рівній поверхні вдома і на вулиці;

  • незбалансоване харчування, відсутність необхідних вітамінів, мікроелементів.

Чи потрібне дитині ортопедичне взуття, якщо у нього немає плоскостопості?

Так, потрібне. Адже ортопедичне взуття виконує декілька функцій:

  1. Фіксує стопи дитини в анатомічно правильному положенні за рахунок твердого задника і ортопедичної устілки. Таким чином, поряд з масажами та іншими процедурами, ортопедичне взуття є одним з елементів лікування плоскостопості.

  2. Ортопедична устілка, міцна гнучка підошва і невеликий каблучок створюють необхідне навантаження і сприяють правильному формуванню стопи, коли малюк бігає і ходить по рівній поверхні підлоги та асфальту.

  3. Не створює зайвих навантажень і захищає ніжки дитини за рахунок широкого носку, натуральних матеріалів і оптимальної ваги взуття.

Чи потрібно носити ортопедичне взуття дітям при активному способі життя?

Не потрібно одягати ортопедичне взуття, якщо дитина бігає по траві, піску, гальці або спеціальному ортопедичному килимку, який імітує нерівну поверхню. В такому випадку взагалі не варто взувати малюка, нехай краще бігає босоніж. Головне простежити, щоб ніжкам було безпечно.

А ось рівний міський асфальт і навіть доріжки в парку небезпечні для дитячих ніжок і не сприяють правильному формуванню стопи. У таких випадках дитині варто носити ортопедичне взуття.

Чи потрібно носити дітям ортопедичне взуття вдома?

Вдома діти можуть не носити взуття взагалі, краще ходити босоніж. Тільки варто постелити на рівні підлоги килими або спеціальні килимки, що імітують гальку.

Чи потрібно купувати дитині ортопедичне взуття тільки в спеціалізованих магазинах?

Звісно так. Більш того, перевірте, щоб ортопедичне взуття було від надійного перевіреного виробника і відповідало всім необхідним вимогам. В іншому випадку, ви не тільки не допоможете дитині, але й можете нашкодити.

Щоб вам було простіше зорієнтуватися у виборі ортопедичного взуття, перерахуємо його основні якості:

  • гнучка міцна підошва з елементами, які запобігають ковзанню;

  • натуральний м'який матеріал, що не заважає вільній вентиляції взуття;

  • невеликий широкий каблучок;

  • твердий задник;

  • м'яка устілка, яка має здатність поглинати вологу та легко витягається;

  • широкий носок;

  • зручні застібки, які легко регулюються.

Чи потрібно дитині ортопедичне взуття замовляти спеціально або можна купити вже готову пару?

Якщо порушення формування стопи серйозні і ортопед призначив спеціальне лікувальне ортопедичне взуття, то краще зробити його на замовлення з урахуванням всіх прописаних лікарем вимог.

Якщо дитина здорова або прояви недостатнього формування склепіння стопи невеликі, то підійде готове ортопедичне взуття, яка представлене в нашому інтернет-магазині.