Коли необхідно одягати ортопедичне взуття?

Батьки, приймаючи рішення про купівлю ортопедичного взуття для дитини, стикаються з безліччю питань. Про те, як правильно вибрати ортопедичне взуття, ми вже говорили в попередніх статтях. У цій статті розглянемо, коли необхідне перше ортопедичне взуття для дітей, коли одягати і як часто його носити.

Як розвивається стопа у дитини?

Дитяча ніжка відрізняється від ноги дорослої людини. Суглоби у новонароджених малюків дуже м'які, а склепіння стопи виглядає абсолютно пласким за рахунок подушечок жирової тканини – природного амортизатора. По мірі розвитку дитини її стопи теж поступово формуються, утворюючи природний вигин, протягом перших шести років.

Як відбувається розвиток стопи у дитини:

  1. Малюк починає тренувати рухливість задовго до своїх перших кроків. Зверніть увагу, як швидко немовля базікає ніжками, тримає себе за п'ятки і навіть засовує пальчики ніг до рота. Його ніжні суглоби дуже рухливі. У цей період не варто сковувати рухи дитини тугим сповиванням.

  2. Діти більш чутливі до свого тіла, ніж дорослі. Не змушуйте дитину сідати, повзати або ходити, поки вона сама не вирішить, що вже пора. Передчасне навантаження може нашкодити здоровому розвитку опорно-рухової системи малюка.

  3. Коли дитина починає робити перші кроки, не поспішайте одягати йому взуття вдома. Нехай бігає по квартирі босоніж. Так маляті набагато зручніше тренувати м'язи і суглоби. Зауважте, як часто і активно навіть в сидячому положенні малюк рухає ніжками, ворушить і стискає пальчики. А ось для прогулянки на вулиці по жорсткому асфальту правильне взуття необхідне. Саме в цей час варто почати одягати дитині профілактичне ортопедичне взуття.

Коли йти на прийом до ортопеда?

Діагностувати плоскостопість у дитини можна не раніше 6 років, коли стопа вже сформувалася. Але це не означає, що до цього консультації ортопеда не потрібні. Тільки лікар може кваліфіковано визначити, чи правильно розвивається у дитини стопа. Тим більше, що наявність вроджених патологій фахівець визначить ще на першому році життя малюка.

Схема відвідувань ортопеда:

  1. Перше відвідування заплануйте протягом трьох місяців з дня народження дитини. Лікар-ортопед проведе перший огляд малюка на наявність вроджених патологій опорно-рухового апарату. Рання діагностика допоможе вчасно призначити лікування, уникнути більш серйозних порушень.

  2. Друге відвідування проведіть через півроку. Саме в цьому віці необхідно зробити УЗД і рентген тазостегнового суглоба, щоб не пропустити дисплазію в разі її наявності.

  3. Наступне відвідування проведіть через 5 місяців впевненої ходьби дитини. Під час консультації фахівець допоможе підібрати коригувальне ортопедичне взуття в разі потреби.

  4. Надалі звертайтеся до ортопеда якщо виникнуть підозри про формування плоскостопості. І обов'язково запишіться на прийом до лікаря, коли дитині виповниться шість років.

Як привчити дитину до взуття

Буває так, що дитина відмовляється ходити у взутті, не сприймає його, відразу намагається роззутися. З такою проблемою стикається чимало батьків. Як безболісно привчити дитину до взуття? Нехай малюк звикає носити взуття поступово:

  1. Почніть з легкою взуття – з м`яких пінеток. Можете одягати їх малюкові замість шкарпеток, щойно він почне повзати.

  2. Перші кілька разів дозвольте дитині походити у взутті по квартирі протягом 20 хвилин. Так він поступово почне звикати ходити взутим.

  3. Поясніть дитині необхідність взуття на власному прикладі. Під час зборів на вулицю зверніть його увагу на те, що ви теж одягаєте взуття. Малюки люблять повторювати за дорослими.

  4. Купуйте взуття разом з малюком. Нехай він сам вибере вподобаний колір, візерунок і прикраси. Дитина набагато охочіше взує взуття, якщо вибере його сам.

  5. Одягайте малюкові ортопедичне взуття, коли потрібен захист і підтримка для його ніжок під час прогулянок або ігор на вулиці.  А ось вдома і по пісочку на морі або на дачі нехай дитина бігає босоніж.